top of page
  • Writer's pictureMakheni Zonneveld

Weg met voornemens?

Aan het begin van ieder jaar hebben we voornemens. Meestal is alles in de derde week van januari vergeten en zijn we gewoon terug bij ‘business as usual’.


Iemand die zich herhaaldelijk niet aan zijn/haar voornemens had gehouden, zei ooit uit frustratie: ‘Weg met voornemens! Gewoon niet doen!’. Omdat veel mensen dit herhaalden, werd dit helaas een hype. Zo beginnen alle hypes. Iemand zegt iets en we nemen het over zonder eerst te vragen: ‘Wat betekent het eigenlijk?’


Denk dat het beter kan

‘Weg met voornemens’ betekent: evalueer je leven niet en denk niet aan voortdurende verbetering. Dat is jammer! Or-leden zijn allereerst individuen buiten hun rol van or-lid. Als zij hun persoonlijke levens op deze manier leiden, is het onwaarschijnlijk dat ze op de werkplek en in de or aan continue verbetering zullen denken.


Geloven dat het beter kan

Wat is een effectieve manier om de werkzaamheden van de or voortdurend te verbeteren?

  • Realiseer je dat het begin van het jaar gewoon een handige tijd is om te evalueren. Dat geldt ook voor andere vaste momenten, zoals een jubileum. Hetzelfde geldt voor je werkplek en voor de or. Het begin van een jaar, nieuwe leden, een jubileum, eind van een zittingsperiode: Wat bereikten we in het afgelopen jaar en wat kan beter?

  • Besef dat evalueren niet alleen op zulke momenten moet gebeuren maar voortdurend.

  • Continu verbeteren begint met een mindset, een instelling. Het begint met geloven dat het beter kan en dat we willen verbeteren.

  • Een or kan kijken naar zijn doelstellingen en de juiste vragen stellen. Wat waren onze doelstellingen? Wat hebben we bereikt? Wat kan nog beter? Wat hebben we niet bereikt? Waarom hebben we het niet bereikt? Waren het goede doelen? Willen we steeds dezelfde doelen bereiken of is de situatie zo gewijzigd dat we andere doelen moeten stellen? Wat hebben we nodig om dit te bereiken?

  • Het belangrijkste is dat ieder teamlid in een or of op de werkplek de mindset aanneemt van: ‘hoe kan het beter?’

Weg met voornemens? Niet heus.


Dit blog verscheen als column op 4 februari 2022 in de publicatie ORnet: https://www.ornet.nl/blog/2022/02/04/weg-met-voornemens/

Ik bied toespraken en opleidingen over gedragscompetenties aan organisaties, werkteams en ondernemingsraden.

Commenti


bottom of page