top of page
Writer's pictureMakheni Zonneveld

Inclusie is veel meer dan evenredige vertegenwoordiging

In 2017 gaf ik een workshop over diversiteit competentie aan een team dat zo groot was dat het in twee groepen verdeeld moest worden. Sindsdien heb ik het droevige verhaal hieronder al vele malen verteld omdat het veel duidelijk maakt.


Ik had een email gestuurd naar de deel-nemers waarin ik hen vroeg of ze dieet-wensen en andere speciale wensen hadden. Jane (niet haar ech-te naam) gaf aan dat ze in een rolstoel zit. Ik informeerde de manager van de locatie daar ruim op tijd over.



Ik kwam een dag voor de eerste workshop aan om voor te bereiden. Nadat ik verschillende keren heen en weer had gelopen tussen mijn kamer en de cursusruimte bleek ik sommige dingen niet gezien te hebben die de laatste dag duidelijk werden. Ik had de trappen niet opgemerkt op het pad dat naar de cursusruimte leidt. En ook de ongelijke oppervlakte voor de ingang, de drempel in de deuropening en een grote potplant in het looppad had ik gemist. Ik zag alleen een prachtige omgeving.


Ik had de teammanager gevraagd om op beide dagen aanwezig te zijn. Op de eerste dag vertelde hij de locatiemanager dat Jane de volgende dag zou worden gebracht. Zij werd door twee collega’s in een minibus van de werkgever gebracht.

De mensen van de locatie kwamen met houten oprijplaten die helaas niet over de trappen pasten. De grote potplant moest verplaatst worden en toen worstelden ze om de grote elektrische rolstoel over de ongelijke oppervlakte voor de deur te krijgen. Wat een drama!


Jane moest deze weg steeds afleggen om naar de wc en naar het restaurant te kunnen gaan. Het ergste was nog dat twee mannen haar moesten dragen om haar in en uit de minibus te krijgen. Vanwege haar beperkingen deed zij niet aan lichamelijke oefening dus ze was niet de lichtste persoon. Ik overdrijf niet als ik zeg dat het een van de droevige momenten van mijn leven was om te moeten toekijken hoe ze probeerden haar te tillen.


Ze hadden haar kunnen laten vallen waardoor ze nog meer beperkingen had kunnen oplopen. Ze hadden zelf hun ruggen kunnen breken. Het ergste is dat er geen waardigheid is in het getild moeten worden.


Wat kunnen we hier van leren?

Het maakt niet uit wat het probleem is, de enige mogelijkheid om een effectieve oplossing te vinden begint met het begrijpen van het probleem zodat je kunt beginnen met bronaanpak.

De werkgever van Jane maakte de vaak voorkomede fout: de gelijkstelling van evenredige vertegenwoordiging met inclusie. Men denkt dat vertegenwoordiging (mensen aannemen die in het verleden uitgesloten waren op basis van Etniciteit of geslacht of beperkingen) inclusie is.


Wat deden we allemaal goed

  • De werkgever zorgde voor transport naar de workshop.

  • De manager van Jane was zorgzaam genoeg om de manager van de locatie meteen op de eerste dag te informeren.

  • Ik was zorgzaam genoeg om vooraf te vragen of de deelnemers wensen hadden en om de locatie ruim op tijd te informeren.

  • De manager van de locatie probeerde het probleem op te lossen door te voorzien in tijdelijke rijplaten.

Ondanks al deze pogingen schoten we tekort.


Waar lieten we Jane allemaal in de steek?

Wij allen zagen deze situatie door de ogen van mensen zonder beperkingen. Inclusief de architecten die de bouwplannen hebben gemaakt, de mensen van bouw- en woningtoezicht van de Gemeente, de aannemer, de eigenaar van de de locatie die veel geld investeerde om er een toplocatie van te maken voor mensen zoals zij en tenslotte de werkgever van Jane die een vervoermiddel regelde zonder rijplanken. Wij zijn geen van allen vreselijke mensen die anderen willen uitsluiten.

Je kunt als individu of als organisatie verschillende stappen zetten om meer inclusief te worden. Het enige doel van deze blog is te verklaren dat inclusie meer is dan evenredige vertegen-woordiging en dat de juiste aanpak van uitsluiting begint met het inzicht in de mentaliteit erachter.


Inclusie gaat over mensen en niet alleen over getallen.

Makheni Zonneveld, een diversiteit- en transformatie-specialist, gaat de workshop ‘Naar een inclusieve organisatie: effectieve-vere aanpak diversiteit’ geven in sessie-ronde 2 bij de Landelijke VGWM-dag op 8 maart 2018 in Utrecht. De workshop gaat over hoe een organisatie, team of individu meer diversiteit competent kan zijn. Zij is een spreker en trainer.


Sinds 1999 helpt zij organisaties, teams en individuen met gedragsverandering. Zij geeft workshops aan teams en OR-en op het gebied van diversiteit en transformatie competentie, neurodiversiteit, presentatie-vaardigheden en gedragsverandering.


Zie diversiteitspecialist.nl en breinvoorkeuren.nl

Comments


bottom of page